Vaniljbullar
12 st
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
25 g jäst
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk krossad kardemumma
ca 5 dl mjölmix
Fyllning:
1 påse snabb-Marsán, vaniljkräm
2 dl mjölk
2 dl mjölk
Till formarna:
1 msk mjukt smör eller margarin
1 ägg
1-2 msk pärlsocker
1 ägg
1-2 msk pärlsocker
Ugnstemperatur 250 grader.
Börja med fyllningen. Vispa samman marsánpulvret och mjölken, se anvisningarna på förpackningen. Ställ krämen i kylskåpet under tiden du gör degen.
Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm den till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet i en bunke och blanda ner Fiberhusk. Rör om och låt stå i 10 minuter.
Smula ner jäst i degspadet. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
Rör ner mjölet och arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte tt knåda.
Pensla fördjupningarna i en muffinsplåt som har plats för 12 bröd, med mjukt eller smält matfett, eller använd dubbla bullformar av papper eller aluminiumformar av engångstyp.
Pudra lite mjöl över över degen, så kladdar degen mindre när den läggs i formarna. Placera jämnstora degklickar i formarna. Gör ett djupt hål med en tesked i varje degklick och fyll hålet med Marsánkräm.
Lägg en bakduk över degbullarna och låt dem jäsa i 45 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 250 grader 10-12 minuter.
Låt vaniljbullarna svalna en aning innan du lossar dem från formarna. Låt dem kallna under bakduk.
/ Helena