Croissanter

För första gången har vi antagit utmaningen med att baka glutenfria croissanter! Det var många olika moment och man kan tro att det är svårt att få dem att se fina ut, men det var inte så svårt. Vi hämtade receptet från boken "Nytt bröd" av Jessica Frej & Maria Blohm. Vi gjorde dubbel sats.
 
 
 
Ingredienser:
 
20 g jäst
500 g kall mjölk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 msk socker
140 g maizena
120 g rismjöl
200 g sojamjöl
60 g fiberhusk
 
Till kavling:
rismjöl
300 g kylskåpskallt smör
 
Smula i jästen i mjölken och vispa. Rör de torra ingredienserna för sig och och rör i med vätskan. Strö i fiberhusken och blanda den snabbt och noggrant. 
 
Låt smeten vila i bunken övertäckt med plast i 2 timmar, så att den tjocknar.
 
Dela upp degen i 2 delar. Börja med att kavla ut en av dem till en rektangel på 30x40 cm. 
 
Skiva det kalla smöret och lägg på ena halvan av degen. Vik degen dubbel och nyp kanterna ordentligt så att smöret inte kan tränga ut (det gjorde det ändå). 
 
Vik ihop till 3 lika breda skikt. Kavla ut degen igen till samma storlek och upprepa 2 gånger.
 
Kavla ut degen till en rektangel, ca 20x40 cm och skär rektangeln i trekantiga bitar. Rula ihop triangeln från den breda sidan till toppen och lägg på en bakplåt. Dessa ska nu jästa i 45 min.(Tyckte vi var väldigt onödigt då de inte jäste alls.) Gör nu samma sak med resten av degen. 
 
Grädda i 175 grader i 30 minuter.
 
 
De blev goda och knapriga med väldigt mycket smörsmak. Det mesta smöret flöt ut på plåten och la sig som ett lager. Nästa gång vi gör croissanter kommer vi att ta mindre smör.
 
Av den andra halvan deg testade vi att göra Marzan-fyllning. Det blev dock inte alls bra. Det gick inte att kavla då vaniljkrämen trängde ut och degen sprack. De blev även väldigt degiga när de var färdiggrädade. 
 
Therese & Helena 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Glutenfria bloggen

Alltid glutenfritt

RSS 2.0