Semlor
Fettisdagen idag! Självklart blir det semlor på bloggen! Receptet är från "Glutenfria kokboken" av Elisabeth Ekstrand Hemmingsson. De blev mycket goda och saftiga!

Ingredienser:
2 ½ dl kall mjölk
1 msk fiberhusk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk hjortronsalt
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
50 g mjukt smör
½ dl kesella
4-4 ½ dl fin mix
1 msk fiberhusk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk hjortronsalt
1 tsk malen kardemumma
1 krm salt
50 g mjukt smör
½ dl kesella
4-4 ½ dl fin mix
Fyllning och garnering:
ca 150 g mandelmassa
3 dl vispgrädde
florsocker
3 dl vispgrädde
florsocker
Ugnstemperatur 250 grader.
Häll den kalla mjölken i en bunke. Bland ner fiberhusk och låt stå i 10 minuter.
Smula ner jästen i mjölken. Tillsätt socker, hjortronsalt, kardemumma, salt, smör, kesella och det mesta av mjölet.
Arbeta degen kraftigt (jag använde mig av degkrokar). Tillsätt resten av mjölet. Degen ska bli som en tjock smet och går inte att knåda.
Fyll en spritspåse med degen och tryck ut 8 runda bullar på en bakplåtspappersklädd plåt. Lägg en bakduk över och låt jäsa i 1 timme.
Placera plåten i något över ugnens mitt (jag placerade den i mitten) och grädda i 8-10 minuter, tills de är genomgräddade och har fin färg.
Låt semlorna kallna under bakduk.
Skär av toppen på varje bulle och gröp ut lite av bullens innehåll. Blanda mandelmassan med bullarnas innehåll samt grädde/mjölk, så att det blir en mjuk massa. Lägg en klick i varje bulle. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick på varje bulle. Lägg på locket och pudra florsocker över. Klart!
Helena