Vaniljbullar

 
 
Här kommer receptet på vaniljbullarna jag bakade till jobbet igår. Blev väldigt nöjd med dem, och det var första gången jag bakade vaniljbullar. Receptet är från Elisabeth Ekstrand Hemmingssons bok "Glutenfria kokboken". Jag gjorde dubbla receptet, men här är det jag utgick från:
 
12 st

100 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
25 g jäst
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk krossad kardemumma
ca 5 dl mjölmix

Fyllning:
1 påse snabb-Marsán, vaniljkräm
2 dl mjölk

Till formarna: 
1 msk mjukt smör eller margarin
1 ägg
1-2 msk pärlsocker
 
Ugnstemperatur 250 grader.
 
Börja med fyllningen. Vispa samman marsánpulvret och mjölken, se anvisningarna på förpackningen. Ställ krämen i kylskåpet under tiden du gör degen.
 
Smält matfettet i en kastrull. Häll på mjölken och värm den till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet i en bunke och blanda ner Fiberhusk. Rör om och låt stå i 10 minuter.
 
Smula ner jäst i degspadet. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
 
Rör ner mjölet och arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Degen ska bli som en tjock sockerkakssmet och går inte tt knåda. 
 
Pensla fördjupningarna i en muffinsplåt som har plats för 12 bröd, med mjukt eller smält matfett, eller använd dubbla bullformar av papper eller aluminiumformar av engångstyp. 
 
Pudra lite mjöl över över degen, så kladdar degen mindre när den läggs i formarna. Placera jämnstora degklickar i formarna. Gör ett djupt hål med en tesked i varje degklick och fyll hålet med Marsánkräm. 
 
Lägg en bakduk över degbullarna och låt dem jäsa i 45 minuter. 
 
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Placera plåten mitt i ugnen och grädda i 250 grader 10-12 minuter. 
 
Låt vaniljbullarna svalna en aning innan du lossar dem från formarna. Låt dem kallna under bakduk. 
 
 / Helena
 
 
 

Glutenfria bloggen

Alltid glutenfritt

RSS 2.0