Äppelkaka
Hade så många äpplen hemma så letade upp ett recept på äppelkaka bland mina glutenfria kokböcker. Hittade "Äppelkaka" i Elisabeth Ekstrand Hemmingssons bok. Det blev riktigt gott!


Ingredienser:
3 dl fin glutenfri mix
1 tsk Fiberhusk
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl filmjölk eller mjölk
1 tsk Fiberhusk
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör eller margarin
2 ägg
1 dl filmjölk eller mjölk
Fyllning:
2 syrliga äpplen (jag tog 3 för de var lite mindre)
½ dl socker
1-2 tsk malen kanel
1-2 tsk malen kanel
Till formen:
smör eller margarin
riven kokos eller ströbröd
riven kokos eller ströbröd
Ugnstemp: 175 grader.
Lägg alla torra ingredienser i matberedarens skål. (Jag hade ingen matberedare så använde elvisp). Skär matfettet i små tärningar och tillsett dem. Vispa allt väl. Tillsätt äggen och vispa tills det det blir en jämn smet. Tillsätt mjölken i slutet.
Smörj en rund bakform som rymmer ca 1 ½ liter. Beströ den och klicka ner smeten i formen.
Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Lägg dem i en plastpåse. Tillsätt socker och kanel. Ruska om påsen så att äpplena blir täckta av blandningen runt om. Stick ner äppelklyftorna i smeten.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 45-50 minuter.
Låt kakan kallna en stund innan kakan stjälps upp. Servera gärna med vaniljsås!
Helena